FICUS BENJAMINA EXOTICA

De Ficus Benjamina Exotica staat momenteel op de verlanglijstjes van veel plantenliefhebbers. Dat begrijpen we goed, want deze kamerplant voegt iets exotisch, iets unieks toe aan je woonkamer. Met deze schitterende groene vriend haal je als het ware de tropen in huis. Doen dus!

Het is een volle Ficus met een zee aan frisgroene bladeren. En als je hem een beetje op een piramide vindt lijken, heb je helemaal gelijk. Want een andere naam is Ficus Benjamina Exotica Piramide.


Ficus Benjamina Exotica

Ficus Benjamina Exotica wordt ook Treurvijg genoemd

Onze Ficus Benjamina heeft allerlei bijnamen. Zo noemen ze hem ook wel Waringin of Treurvijg. Alle Engelsen noemen hem Weeping Fig. Huilende Vijg is inderdaad ook een treffende naam.

Andere bijnamen zijn Benjamin Vijg, Tropische Laurierboom, Tropische Vijg, Java Vijg, Kleinbladige Rubberplant. Je bent een beroemdheid of niet.

In zijn natuurlijke habitat, landen in tropisch Azië en Australië, kan Benjamina wel dertig meter de hoogte in groeien. Ook als kamerplant doet hij het goed, maar het groeitempo is wel een stuk lager dan die van zijn familieleden in het wild.

Benjamina Exotica zuivert de lucht

De Amerikaanse Ruimtevaart organisatie NASA kwam er na onderzoek achter dat Ficussen zeer efficiënt de lucht kunnen zuiveren. Dat geldt ook voor onze Exotische vriend. Het lijkt of hij in je huiskamer een beetje staat te suffen, maar nee, hij is hard aan het werk.

Deze Huilende Huisgenoot maakt korte metten met bijvoorbeeld formaldehyde, xyleen en tolueen, afkomstig uit meubelen, isolatiemateriaal en vloeren.

Laat Ficus Exotica eerst even wennen

Exotica heeft dus als bijnaam Treurvijg. Dat komt omdat hij een gevoelig wezen is. Als hij zich niet lekker voelt, kan hij ineens zijn bladeren laten vallen.

Niet één blad, dat een beetje verloren naast de plantenpot ligt. Nee, heel veel bladeren. Soms lijkt het wel een kaalslag. Dat is niet leuk als je net jouw favoriete Exotica in huis hebt gehaald.

Gelukkig komt het meestal weer goed. Maar als waarschuwing: Exotica houdt niet van tocht, van nattigheid, kou, droogte, hitte. Dan laat hij zijn alarmbellen afgaan in de vorm van vallend blad.

De tip is dan ook om hem na aankoop eerst even te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Verzorging Ficus Benjamina Exotica

Maar laat je niet afschrikken. De verzorging van Benjamina Exotica is niet moeilijk. Dat valt heel erg mee. Geef hem in de lente en de zomer om de maand een beetje voeding.

Je moet vooral goed beseffen dat je eventuele veranderingen zeer langzaam doorvoert. Dat geldt ook voor andere Ficussen zoals Benjamina Twilight, Benjamina Golden King, Ficus Elastica Abidjan en Ficus Lyrata.

Standplaats Ficus Benjamina Exotica

Zet jouw Exotische held meteen na de aankoop op een behoorlijk lichte plek. Vermijd echter direct zonlicht. Hij staat namelijk graag op een lichte, heldere plaats te shinen, maar liever niet in de volle zon.

Het beste is een paar meter van een raam vandaan. Zorg er verder voor dat de Treurvijg niet in de tocht staat of in de kou.

Dat vindt hij helemaal niet gezellig. Daar kan hij niet tegen. Gegarandeerd dat deze Ficus dan wat blaadjes laat vallen.

Ficus Benjamina Exotica water geven

Jouw Ficus Exotica heeft een vrij geringe waterbehoefte. Ga pas met je gieter aan de gang als het bovenste deel van de potaarde droog is.

Het is ook slim om hem met lauw regenwater te begieten. Hij houdt namelijk niet van koude wortels en niet van kalk.

Ficus Benjamina Exotica verpotten

Je zult zo ondertussen wel begrijpen dat deze Exotische Treurvijg niet zo goed tegen veranderingen kan. Verpotten vindt hij ook echt een drama. Het is daarom handig om hem al meteen na aankoop in een behoorlijk grote pot te zetten. Dan heeft hij de ruimte en de tijd om ongestoord te groeien.

Wij adviseren om elke twee tot drie jaar het bovenste laagje potgrond te verwijderen en te vervangen door verse aarde. Doe daarbij voorzichtig met de wortels. Verder hoef je alleen maar te genieten van je Amigo Exotica, je exotische vriend!

Ficus Benjamina Exotica in pot
Ficus Benjamina Exotica bladeren

Ficus Benjamina Exotica lekker kort

Naam: Ficus Benjamina Exotica
Nickname: Treurvijg, Waringin, Weeping Fig
Herkomst: Tropische delen van Azië en Australië
Standplaats: Een lichte plek
Voeding: In het groeiseizoen drie keer een beetje
Water: Een keer per week. Check eerst de vochtigheid van de grond
Verzorging: Veranderingen geleidelijk invoeren
Giftig: Een beetje. Pas op met kinderen en huisdieren

Een Ficus Benjamina Exotica kopen met prachtige pot in diverse soorten en maten.

Bestel nu


OASEGROEN

Wordragensestraat 38
5324 JM   Ammerzoden
Google maps

openingstijden showroom

Maandag op afspraak
Dinsdag 13.00 - 17.00
Woensdag 10.00 - 17.00
Donderdag 10.00 - 17.00
Vrijdag 10.00 - 17.00
Zaterdag 10.00 - 14.00

contact

We zijn op werkdagen bereikbaar van
08.30 - 17.00 uur en helpen je graag.

WhatsApp
+31 73 2032739
contact@oasegroen.nl

© Copyright Oasegroen | Privacybeleid